078 615 6722 06 - 30517960

Wat zijn de financieringsmogelijkheden voor 56+-ers?

augustus 2018

In dit artikel leest u meer over de wensen van woningbezitters die de leeftijd van 50 zijn gepasseerd. Het CBR deed onderzoek.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, heeft berekend dat in 2014 26% van de bevolking in Nederland 65 jaar of ouder zal zijn. Financiële instellingen nemen steeds meer initiatieven om te komen met voorwaarden voor de financiering van de woning die beter passen bij de levenssituatie van ouderen.

Wensen veranderen
Steeds meer 56-plussers (inderdaad 56 en niet 65) met een eigen woning willen verhuizen. Vaak wensen zij een kleinere woning. Bijvoorbeeld omdat de woning door het volwassen worden van de kinderen te groot is geworden of het onderhoud van de woning en de tuin te zwaar wordt. Voor de woningmarkt is het belangrijk dat deze doorstroming ook gerealiseerd wordt, zodat voor jonge gezinnen de beschikbaarheid van ruimere woningen toeneemt.

Kleiner wonen
Voor de aankoop van de nieuwe, kleinere woning, moet vaak weer een hypotheek worden afgesloten. Tot voor kort waren veel banken terughoudend in het verstrekken van een nieuwe hypotheek aan mensen die binnen afzienbare termijn het arbeidsproces gaan verlaten. Steeds meer banken veranderen op dit moment hun beleid. Ze kijken niet meer naar het inkomen in de toekomst, maar naar de vraag of de woonlasten in de toekomst betaald kunnen worden. Zeker bij het verkopen van een grote woning en het terugkopen van een kleinere woning zal dit in de praktijk voor deze ouderen geen probleem zijn gelet op de“winst”die zij met de verkoop van de oude woning hebben behaald.

Woning aanpassen
Andere ouderen hebben de wens in hun bestaande woning te blijven en deze bouwkundig aan te passen. Bijvoorbeeld door aanpassing van de badkamer of het realiseren van een slaap- en leefruimte op de begane grond. Vaak brengen deze aanpassingen kosten met zich mee. Ook hier is te zien dat banken steeds meer faciliteiten bieden om deze kosten te financieren vanuit aanpassing van de bestaande hypotheeklening. Daardoor krijgen deze woningbezitters meer financiële armslag zodat zij die aanpassingen kunnen doen en zij langer op een fijne manier zelfstandig kunnen blijven wonen.

Overwaarde gebruiken voor schenking
Heeft de eigen woning een(forse)overwaarde dan kan deze overwaarde tegenwoordig ook steeds gemakkelijker voor een deel liquide worden gemaakt door verhoging van de bestaande hypotheek of door het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Het geld dat daarmee vrijkomt, kan dan naar eigen inzicht worden gebruikt. Wij zien in onze adviespraktijk steeds vaker dat ouders een deel van de overwaarde van de woning gebruiken om bij leven dit te schenken aan(klein-)kinderenom hen daarmee te helpen bij hun studie of aankoop van hun eigen woning.

Heeft u wensen rondom de financiering van uw woning? Maak een afspraak met één van onze medewerkers.
Wat wij u met dit artikel vooral hopen mee te geven, is de informatie dat wensen die nog maar kort geleden bij vrijwel alle banken niet uitvoerbaar waren, dat nu wel zijn. Wij verwachten dat deze ontwikkeling zich in de komende tijd zal doorzetten.

s0_KCaHA

Mail ons

Wilt u ons volgen voor het laatste nieuws, geef dan uw op Facebook.

Contact opnemen

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.30 uur, donderdagavond op afspraak en op zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 078 615 6722 WhatsApp: 06 - 30 51 79 60

Onze adviseurs

9 Dennis Klopstra

Financieel- & assurantieadviseur | Vestigingsmanager

Bekijk ons team
© Kooyman Hypotheken 2024 Wij zijn MM
Sluiten